
در چاپ بستهبندی اغلب موارد از تصاویر تونپلات بزرگی استفاده میشود، این موضوع حتی در طراحیهای پیچیده نیز صادق است.
زمینهی مشکی یکدست پشت سوژه تصویر؟ تونپلات نامیده میشود. زمینه تکرنگ بزرگ پشت یک لوگو که یک وجه محصولی رو پوشانده است هم تونپلات محسوب میشوند.
زمانیکه شما در حال چاپ این نوع تصاویر تک رنگ هستید ، شاهد سفیدک(کچلی) هایی در چاپ خواهید بود. از حدود ۱۲ دلیل غالب برای نواقص چاپ که شناخته شده است، این مورد یکی از شش علت غالب است که به دلیل مشکلات انتقال مرکب اتفاق میافتد.
عوامل دیگری نیز در به وجود آمدن این سفیدک ها در تصاویر چاپ فلکسو موثر میباشد که در ذیل به آنها اشاره میگردد.
غلظت مرکب
اسلیو چاپی/سیلندر/نگهداری کلیشهها
سطح ناهموار جنس چاپی
فشار
سرعت خشک شدن مرکب
کشش سطحی
وضعیت آنیلوکس
برای داشتن درک درستی از این نواقص و ایرادات در چاپ فلکسو مانند سفیدک ها و داشتن یک چاپ با کیفیت بالا نیاز به بررسی و رفع ایرادات موارد بالا می باشد.
سفیدک روی چاپ چگونه به نظر میرسد :
زمانیکه جنس چاپی شما از زیر چاپ بیرون می آید در نواحی که دارای رنگ سالید (تونپلات) می باشد دچار وضعیتی است که مشخص است در وضعیت دانسیته مرکب رخ داده و شبیه به سایههایی از تیره به روشن یا تغییرات رنگی قابل ملاحظه است. موارد یاد شده آنقدر واضح هستند که همانند ناهمواریهای سطح پوست پرتقال با چشم نیز دیده میشوند.در این زمان انتقال مرکب اولین احتمالی است که باید بررسی گردد.
۱ - انتقال مرکب
مقدار مرکبی که بین قسمتهای مختلف در فرایند چاپ در حال حرکت می باشد و نهایتا به جنس چاپی میرسد اساس داشتن چاپ فلکسو خوب و با کیفیت می باشد.
در چاپ فلکسو انتقال مرکب در وهله اول به وسیله ۳ عامل کنترل میشود.
آنیلوکس
حامل تصویر ( سیلندر، اسلیو یا کلیشه)
جنس چاپی
برای داشتن یک چاپ باکیفیت باید مرکب خیلی روان به سطح چاپ برسد(انتقال پیدا کند).اما قبل از آن لازم است که مرکب به میزان مناسب و دقیق از آنیلوکس به حامل تصویر منتقل شود.
در ابتدا ولوم آنیلوکس و تعداد حفرهها تعیین میکند تا چه مقدار مرکب به حامل تصویر انتقال پیدا کند.
در حقیقت ولوم کم و تعداد سلول کم به این معنی است که فضای کمی در اختیار آنیلوکس برای برداشتن و انتقال مرکب به حمل کننده تصویر وجود دارد.
به عبارتی مرکب کم پوشش یکنواخت روی سطح چاپ را کم میکند و مرکب زیاد هم باعث رگه رگه شدن و یا شره کردن روی سطح چاپ میشود.
آنیلوکس با حجم مناسب و تعداد سلول مناسب انتخاب کنید. اگر میزان مرکب منتقل شده خیلی کم است از آنیلوکس با ولوم بیشتر و سلول کمتر استفاده کنید، و اگر انتقال مرکب زیاد است از ولوم کمتر و تعداد سلول بیشتر استفاده کنید.
به عنوان بخشی از مراقبت و نگهداری معمول، حفرههای تمیز و شرایط ظاهری رولهای آنیلوکس باید کنترل شود تا در صورت نیاز تمیز و یا تعویض گردد زیرا گاها حجم حفرههای آنیلوکس به خاطر خشک شدن مرکب و یا سایر آلودگیها کم میشود. بنابراین باید تمیز شوند.
۲ - کشش سطحی
جنس چاپی با کشش سطح کمتر از انتقال مرکب میتواند دلیلی برای سفیدک یا کچلی چاپ باشد. کشش ماشین در تنظیم برداشت مرکب جنس چاپی از حامل چاپ (کلیشه) بسیار مؤثر است. کشش مناسب مجموعهی چاپ (مرکب، حامل تصویر و جنس چاپی) انتقال کافی و صحیح مرکب را تسهیل میکند.
۳ - غلظت مرکب
مدیریت غلظت مرکب در سطح متعادل و مناسب میتواند مشکل باشد. در اصطلاح ویسکوزیته (غلظت) به معنی مدت زمانی که طول میکشد تا یک مایع از فنجان خارج شود (زمانیکه فنجان را کج میکنیم). اگر بیشتر شبیه به آب خارج شود دارای غلظت کم (ویسکوزیته پایین) و اگر مانند کچاپ خارج شود دارای غلظت بالا (ویسکوزیته بالا) میباشد.
برای امورات چاپی باید مرکب از غلظت (ویسکوزیته) مناسبی برخوردار باشد که با استفاده از دستورالعمل های شرکت فروشنده (تولید کننده) مرکب میتوانیم خصوصیات و ویژگیهای ظاهری را با توجه به نیاز خود بهبود ببخشیم.
۴ -فشار
فشار نسبت به عوامل دیگر بیشترین دلیل وجود نواقص و ایرادات در چاپ فلکسو (در چاپخانه) میباشد. اکثر مواردی که دچار مشکلات تصویر میشوند به دلیل فشار زیاد است، دات گین بیش از حد، یا هل داده شدن مرکب به لبههای خارجی محدودهی چاپ.
از طرفی فشار بسیار پایین بین سیلندر چاپ و سطح چاپ هم باعث میشود مرکب به اندازه کافی و روان انتقال پیدا نکرده و این خود عاملی است در جهت به وجود آمدن سفیدک در تصویر. در نتیجه تون پلات ناقص، ناهماهنگ و روشن تر از چیزی که مورد تایید است نشان داده میشود.
۵ - جنس چاپ کثیف و یا خراب (آسیب دیده)
تقریبا غیر ممکن است که بتوانیم روی یک جنس آسیب دیده و کثیف خروجی صاف و یک دست داشته باشیم. آلودگی و خرابی سطح چاپ به طور قطع انتقال مرکب را تحت تاثیر قرار میدهد که برای رفع این مشکل باید منبع آلودگی و خرابی را پیدا کرده و آن را به طرز صحیح و درست رفع کنیم.
۶ - چگونه سفیدک ها یا سایر ایرادات و نواقص چاپ فلکسو را رفع کنیم
نواقص چاپ فلکسو اگر در اسرع وقت اصلاح نشود می تواند باعث اتلاف وقت و هدر دادن جنس چاپی شود.
عوامل انتقال مرکب، ویسکوزیته ، فشار ، سطح نامناسب چاپ و همچنین مواد اولیه استفاده شده مانند کلیشه یا جنس چاپی و حتی سرعت خشک شدن مرکب جزء مواردی هستند که میتوانند باعث این نواقص گردند و باید بررسی شوند.