
Dot Gain یک پدیده پیچیده در چاپ فلکسو با دلایل مختلف است. همانطور که از نام آن پیداست، اندازه دات ها روی متریال چاپ شده افزایش می یابد. سپس نتیجه چاپ شده تیره تر و گاهی مبهم تر از آنچه در نظر گرفته شده است ظاهر می شود.
این یک نقص کیفی است، با چنین دلایل گسترده ای، عیب یابی Dot Gain ممکن است کمی زمان و تلاش برای حل نیاز داشته باشد.
"چه چیزی باعث Dot Gain در چاپ های فلکسو می شود؟”
در زیر اینجا دلایل اصلی Dot Gain ذکر شده است:
- فشار زیاد چاپ
- اسلیو یا پلیت کلیشه چاپ ضخیم تر یا متورم شده است
- ویسکوزیته مرکب نامناسب است - در چاپ مبتنی بر حلال (واید وب)
- حجم سلول آنیلوکس خیلی زیاد است / عدم رعایت تناسب بین Lpi کلیشه و آنیلوکس و
- مستهلک شدن ماشین چاپ
- Dot Dipping اتفاق افتاده است و دات های ترام در حفره آنیلوکس فرو میرود
- اسلیو یا سیلندری که کلیشه روی آن نصب شده است کثیف است
- چسب پایه کلیشه دارای ضخامت نامناسب است یا هوا در زمان نصب در زیر آن حبس شده است
- انتقال لایه مرکب ضخیم تر بدلیل عدم استفاده از تیغه دکتر بلید مناسب
- از مرکب قدیمی استفاده شده است یا اینکه به خوبی مرکب میکس نشده است
- عدم خشک شدن مناسب مرکب
۱- فشار زیاد در چاپ
فشار چاپ بین پلیت کلیشه و متریال چاپی یا فشار بین آنیلوکس و پلیت کلیشه را بررسی کنید و مقدار مناسب فشار سطحی به متریال چاپ را به حالت Kiss یا همان چاپ بوسه ای برسانید
۲ - پلیت کلیشه چاپ ضخیم تر یا متورم شده است
ممکن است ضخامت اسلیو یا پلیت کلیشه شما نادرست باشد. یا از از مرکب هاو حلال های تهاجمی نسبت به پلیت کلیشه استفاده میکنید که این موضوع باعث متورم شدن پلیت کلیشه شده باشد که این موضوع هم منجر به Dot Gain میشود.
- با استفاده از اسلیو های الاستومری گرد (ITR) از تورم جلوگیری کنید. خواص الاستومر بسیار بادوام تر و در برابر سایش مقاوم تر است. این اجازه را می دهد که:
چاپ طولانی مدت تر (2 تا 4 برابر بیشتر از صفحات فوتوپلیمر معمولی)
انتخاب الاستومر مناسب بر اساس انواع مرکب های شما می تواند به حل تورم به عنوان یکی از دلایل بالقوه Dot Gain کمک کند.
با افزایش تعداد تیراژ چاپ از یک پلیت کلیشه موردی مشابه Dot Gain اتفاق می افتد که به همین ترتب پژوهشی در سایت رسام نقش آناهیتا منتشر شده است که افزایش اندازه ترام ها در اثر چاپ طولانی مدت با یک پلیت کلیشه با شرایط پایدار در دامنه مید تون بررسی شده است .
عنوان پژوهش “ تعیین کیفیت چاپ در تغییر شکل دات ها در دامنه میدتون در فلکسو “ برای مشاهده پژوهش بر روی نام آن کلیک کنید
۳- ویسکوزیته مرکب نامناسب است - در چاپ مبتنی بر مرکب های پایه حلال و پایه آب
به تفاوت بین سوپ و آب فکر کنید. ویسکوزیته مرکب مشابه ، مقدار مقاومت جریان حرکت مایع سوپ در برابر جریان حرکتی مشابه آب است. سیال بودن مایع سوپ با افزایش آب به داخل آن باعث رقیق شدن سوپ و در عمل باعث کاهش ویسکوزیته خواهد شد . هر چه ویسکوزیته بیشتر باشد چسبندگی بیشتری در مایع درون سوپ مانند وجود خواهد داشت و جلو انتشار آزادانه در سطح کمتر خواهد شد. هرچه ویسکوزیته مرکب چاپی شما کمتر باشد، احتمال انتشار آن در خارج از محدوده نواحی دات ترام کلیشه شما بر روی متریال چاپ شونده بیشتر خواهد بود.
بنابراین اگر با Dot Gain مواجه هستید، ویسکوزیته مرکب ممکن است خیلی کم باشد و بیش از حد روی سطح پخش شود. نظارت بر محتوای آب، الکل یا حلال های مرکب می تواند به شما در تنظیم ویسکوزیته کمک کند.
پژوهشی در سابت رسام نقش آناهیتا با عنوان تاثیر ویسکوزیته بر کیفیت چاپ فلکسو جهت مطالعه گنجانده شده است. میتوانید بروی نام پژوهش جهت مشاهده آن کلیک کنید
۴ - حجم سلول آنیلوکس خیلی زیاد است / عدم رعایت تناسب بین Lpi کلیشه و آنیلوکس
Dot Gain ممکن است نشان دهد که مرکب بیش از حد از آنیلوکس به پلیت کلیشه و سپس به متریال چاپی شما منتقل می شود. ممکن است با حجم بیش از حد سلول مشکل داشته باشید.
حجم انتقال مرکب بیشتر در آنیلوکس برابر است با انتقال مرکب بیشتر به پلیت کلیشه. افزایش مقدار مرکب انتقال داده شده به پلیت کلیشه در نهایت به دات ترام بزرگتر از حد معمول روی متریال چاپی تبدیل شود. برای حل این مشکل از آنیلوکس با حجم سلول کمتر یا تعداد سلول بیشتر استفاده کنید.
تناسب بین انتخاب lpi بین پلیت کلیشه و آنیلوکس بسیار مهم است. پژوهشی در سایت رسام نقش آناهیتا با عنوان “ بررسی دانسیته Soild و هافتون “ در ابتدای پژوهش گنجانده شده است میتوانید بروی نام پژوهش جهت مشاهده آن کلیک کنید.
۵- آسیب دیدگی یا فرسودگی ماشین چاپ
ماشین آلات چاپ به مرور زمان فرسوده می شوند. یک چرخ دنده یا سیلندر آسیب دیده می تواند بر نحوه تماس پلیت کلیشه با متریال چاپی تأثیر بگذارد. فشار بیش از حد به دلیل آسیب دیدگی یا ناهماهنگی می تواند به راحتی باعث ایجاد طیفی از عیوب چاپ فلکسو شود، موارد زیر از جمله مواردی است که به ایرادات ماشین چاپ مرتبط است:
رد دنده - Gear marks
کچلی در چاپ - skip out
عدم رجیسترشدن (Misregistration)
پرکردن (Filing in) و پل زدن(Dot Bridging)
چاپ خال دار (Pinholing)
کثیفی در چاپ Dirty Printing
ماشین چاپ خود را بازرسی کنید و تعمیر و نگهداری را حتما بصورت دوره ای در برنامه کاری خود قرار دهید.
۶- فرو رفتن دات ها در حفره های آنیلوکس - Dot Dipping
دات های ترام کلیشه نباید از سلول حفره های رول آنیلوکس کوچکتر باشد. اگر کوچکتر باشد، دات ترام می تواند وارد سلول آنیلوکس شود، جایی که مرکب بیشتر از آنچه میبایست انتقال داده می شد، انتقال داده شود. معمولا ان اتفاق در محدوده هایلایت ها بسیار بیشتر اتفاق می افتد . این بخش در Dot Dipping توضیحات تکمیلی داده شده است
۷- سیلندر پلیت کلیشه یا چاپ کثیف است
سیلندر چاپی که با مرکب خشک شده بر روی آن پوشیده شده باشد، مطمئناً مشکلات چاپ را ایجاد می کند. به مرور میزان رنگ خشک شده بر روی پلیت کلیشه ممکن است لایه ای از مرکب خشک شده را ایجاد کند که خود باعث افزایش سطح دات ترام کلیشه میشود به همین دلیل پلیت کلیشه فلکسو باید با محلول ها و برس های مایع غیر ساینده تمیز شوند.
۸- چسب پایه کلیشه دارای ضخامت بیشتر است یا هوای محبوس حباب مانند دارد
چسب پایه کلیشه ذاتاً نازک است. اما ضخامت بیش از حد هزارم اینچ میتواند پلیت کلیشه و مرکب شما را محکمتر بر روی متریال چاپ شونده فشار دهد. همین مقدار کم فشار اضافی برای پخش شدن مرکب و ایجاد Dot Gain کافی است.
البته، پلیت های کلیشه الاستومری با حکاکی مستقیم لیزری (DLE) در دور (ITR) نیازی به نصب چسب پایه ندارند.
۹- انتقال لایه مرکب ضخیم تر بدلیل استفاده نامناسب از تیغه دکتر بلید
نوع متریال تیغه دکتر بلید ، سطح تماس و نحوه قرارگیری تیغه دکتر بلید از موارد مهمی است که حتما باید در زمان چاپ در نظر گرفته شود.
جهت مطالعه موارد تکمیلی در خصوص تیغه دکتر بلید بر روی لینک کلیک کنید
۱۰- از مرکب قدیمی استفاده شده است یا اینکه به خوبی مرکب میکس نشده است
درصورتی که در مرکب خاصیت چسبندگی بین پیگمت ها ضعیف شده باشد و یا اینکه ویسکوزیته مرکب به یکباره با افزودن حلال به مرکب تغییر یابد و یا اینکه از مرکب هایی که بصورت ترکیبی ساخته میشوند و به نحوه مناسبی عمل میکس اتفاق نیافتاده باشد. این موضوع میتواند باعت Dot Gain شود.
۱۱- عدم خشک شدن مناسب مرکب
تنظیمات نادرست دما در مرکب های پایه حلال و آب و یا نور UV در مرکب های پایه UV باعث عدم خشک شدن مرکب بر متریال چاپی میشود. درصورتی که چند لایه مرکب خشک نشده روی هم قرار بگیرید میتواند باعث بیرون زدگی مرکب ها از محدوده دات ترام به بیرون شود.