
اخیراً تعریف فلکسو نرووب به هر ماشین چاپی با عرض وب کمتر از ۲۰ اینچ (۵۰۸ میلیمتر) اطلاق میشود. هرچند این تقسیمبندی قراردادی است، اما در این فصل به عنوان تعریف پایه استفاده خواهد شد. با این حال، اکثر ماشینهای نرووب دارای عرض وب ۱۶ اینچ (۴۰۶ میلیمتر) یا کمتر هستند و بیشتر آنها در محدوده ۱۰ اینچ (۲۵۴ میلیمتر) یا کوچکتر قرار دارند. اما تغییر شرایط بازار و نیاز به بهرهوری بیشتر، تمایل واضحی به سمت استفاده از ماشینهای با عرض بیشتر ایجاد کرده است. امروزه عرضهای وب ۱۰ اینچ (۲۵۴ میلیمتر) و ۱۳ اینچ (۳۳۰ میلیمتر) جایگزین استانداردهای قدیمی ۶ اینچ (۱۵۲ میلیمتر) تا ۸ اینچ (۲۰۳ میلیمتر) شدهاند. ماشینهایی با عرض وب ۱۸ اینچ (۴۵۷ میلیمتر) تا ۲۰ اینچ (۵۰۸ میلیمتر) نیز به طور فزایندهای رایج شدهاند.
فلکسو نرووب همچنین به عنوان فرآیندی روتاری با عملکردهای چندگانه تبدیل درونخطی شناخته میشود. قابلیت چاپ متغیر یا تغییر طول تکرار، ویژگی حیاتی در بازارهایی است که از تجهیزات نرووب استفاده میکنند. در سایر فرآیندهای چاپ، تغییر طول تکرار اغلب با حرکت متناوب وب انجام میشود. اما سادگی سیستم مرکب فلکسو، هزینه کم سیلندرهای پلیت و سهولت و مقرونبهصرفه بودن پردازش پلیتها در اندازههای مختلف، نیاز به سیستمهای متناوب یا پلتنی را در ماشینهای فلکسو نرووب منتفی کرده است.
سیلندرهای پلیت در ماشینهای نرووب به راحتی و با صرفه اقتصادی قابل تعویض هستند که این امکان را فراهم میکند تا طول تکرار تغییر کند در حالی که چاپ روتاری حفظ میشود. ماشینهای فلکسو نرووب معمولاً محدوده تکرار چاپی از حدود ۴ اینچ (۱۰۱ میلیمتر) تا ۲۴ اینچ (۶۰۹ میلیمتر) با افزایشهای ۰.۱۲۵ اینچ (۳ میلیمتر) دارند.
به ندرت پیش میآید که یک ماشین فلکسو نرووب فقط به چاپ محدود شود. کاربردهای معمول شامل برخی عملیات تبدیل درونخطی مانند برش قالب، برش نوار یا لمینیت کردن میشود. توانایی ماشینهای نرووب در انجام چندین عملیات درونخطی با سرعت بالا، بازدهی تولیدی فوقالعاده و صرفهجویی هزینهای قابل توجهی برای کاربران فراهم میکند.
عملیات تبدیل انجام شده روی ماشینهای نرووب معمولاً به روش روتاری انجام میشود. با این حال، میتوان از برش قالب پلتنی یا تخت استفاده کرد و فویل برای استامپینگ نیز میتواند به صورت متناوب تغذیه شود.
توسعه و رشد
منشاء فلکسوگرافی نرووب معمولاً به دوره بلافاصله پس از جنگ جهانی دوم نسبت داده میشود. در آن زمان، مارک اندروز سینیور (۱۹۰۴-۱۹۸۰)، بنیانگذار شرکت مارک اندی، اولین ماشینهای چاپ خود را برای چاپ روی محصول جدید آن دوران یعنی "نوار چسب اسکاچ" تولید کرد. اگرچه ممکن است دیگران قبل از او تجهیزات مشابهی ساخته باشند، اما بدون شک اندروز اولین کسی بود که تولید و بازاریابی پایدار ماشینهای فلکسو نرووب را آغاز کرد.
در آن زمان، این فرآیند هنوز به نام "آنیلین" شناخته میشد که به دلیل استفاده از رنگدانههای آنیلین در مرکبها بود. این ماشینهای اولیه برای قرارگیری روی میز کار طراحی شده بودند و برای تولید برچسب از نوارهای خودچسب و خودجمعشونده استفاده میشدند. عرض وب این دستگاهها بین ۲ تا ۴ اینچ (۵۰ تا ۱۰۰ میلیمتر) بود.
اندروز همچنین به خاطر نوآوری دیگری که صنعت فلکسو نرووب را شکل داد، شناخته میشود: توسعه برش روتاری و ادغام آن در ماشینهای نرووب. در ابتدا از این قالبهای روتاری برای سوراخ کردن نوارها استفاده میشد. با ظهور بازار برچسبهای رول حساس به فشار، کارآفرینان این صنعت مزایا و مقرونبهصرفه بودن چاپ و برش درونخطی در تجهیزات فلکسو نرووب را تشخیص دادند. این نوآوران اولیه پیوندی بین برچسبهای رول حساس به فشار، چاپ فلکسوگرافی و برش روتاری درونخطی ایجاد کردند که به رشد و پیشرفت هر یک از این فناوریها کمک کرد و آنها را به رشتههایی در سطح جهانی تبدیل نمود.
رشد انفجاری برچسبهای حساس به فشار (که ارزش آن در آمریکای شمالی تا سال ۲۰۰۰ حدود ۱۰ میلیارد دلار تخمین زده میشد) موجب رشد و توسعه فلکسوگرافی نرووب شد. با این حال، از ماشینهای نرووب برای تولید طیف گستردهای از محصولات علاوه بر برچسبهای حساس به فشار استفاده میشود. بسیاری از این محصولات شامل سایر اشکال شناسایی یا تبلیغ محصولات مانند تگها، برچسبهای درون قالبی، آستینها و کارتنها هستند.
از دیگر کاربردهای رایج نرووب میتوان به بلیطهای لاتاری و بلیطهای رویدادهای ورزشی، حمل و نقل و بزرگراهها اشاره کرد. بستهبندیهای پزشکی و دارویی نیز روی ماشینهای نرووب تولید میشوند، درست مانند دربهای فویلی و کاغذی. به طور فزایندهای از ماشینهای نرووب برای تولید کارتنهای تاشو و بستهبندیهای انعطافپذیر استفاده میشود.
مزایا
فلکسوگرافی نرووب دارای مزایای متعددی است که آن را از نظر اقتصادی در دنیایی با کیفیت بالاتر، بهرهوری مقرونبهصرفه و تیراژهای کوتاهتر و مکرر بسیار جذاب میسازد. پردازش درونخطی، زمان و هزینههای مرتبط با مراحل پردازش چندگانه مانند آنچه در تولید کارتنهای تاشو با افست ورقای اتفاق میافتد را کاهش میدهد. این مزیت با تنوع وظایفی که میتوان روی ماشینهای نرووب ترکیب کرد تقویت میشود. این وظایف از تصویربرداری گرافیکی چندگانه (شامل دادههای متغیر) تا ورنیهای روی چاپ و لمینیتها را در بر میگیرد.
برش قالب درونخطی، سوراخزنی، خطاندازی، چروکسازی، فویلکوبی و تاکنی نیز روی ماشینهای فلکسو نرووب قابل انجام است. امکان پردازش چندین وب، ترکیب آنها و تحویل در قالبهای رول، ورق یا پشتهای وجود دارد. ویژگی چندکاره ماشینهای نرووب به کاربران آنها مزیت هزینهای قابل توجهی در تولید طیف گستردهای از محصولات میدهد.
علاوه بر صرفهجویی در زمان و نیروی کار با انجام عملیات چندگانه روی ماشین فلکسو نرووب، ضایعات مواد نیز کاهش مییابد. ضایعات ناشی از جابجایی محصول در حین کار و ضایعات تولید شده توسط تنظیمات چندگانه در فرآیند تولید حذف میشوند. از آنجا که مواد معمولاً بزرگترین عنصر هزینه در محصول نهایی هستند، کاهش ضایعات میتواند تأثیر فوقالعادهای بر سودآوری داشته باشد.
مزیت دیگر ماشینهای فلکسو نرووب، امکان راهاندازی و تغییر سریع آنهاست. بخشی از این کارایی به دلیل ماهیت چاپ فلکسو در مقایسه با سایر فناوریهاست و بخشی دیگر ناشی از کوچکتر بودن آنها نسبت به ماشینهای وایدوب است. تولیدکنندگان ماشینهای نرووب نیز کارایی در راهاندازی و تغییر را به عنصری کلیدی در طراحیهای خود تبدیل کردهاند. این تلاش متمرکز طراحان ماشینآلات، زمان مورد نیاز برای راهاندازی ماشینهای نرووب را به شدت کاهش داده است، حتی با افزایش پیچیدگی و دشواری کارهای انجام شده روی آنها.
تولیدکنندگان به طور فزایندهای از روشهای پیشرفته تعویض و تمیزکاری برای دستیابی به حداکثر بهرهوری از تجهیزات خود استفاده میکنند. این نوآوریها به زمانهای آمادهسازی 10 دقیقه یا کمتر برای تغییر از یک کار شش رنگ به کار دیگر در پیشرفتهترین ماشینهای نرووب منجر شده است. این تغییر سریع شامل تعویض رولهای پلیت، مرکبدانها، رولهای آنیلوکس، سیستم اندازهگیری، مواد و قالبها میشود.
عنصر نهایی که به فلکسو نرووب برتری قابل توجهی نسبت به فناوریهای رقیب میدهد، کیفیت تولیدی توسط ماشینهای نرووب است. پیشرفتهای حاصلشده در زمینه پیش از چاپ، پلیت، آنیلوکس، مرکب و فناوریهای ماشینآلات، با استقبال گسترده ماشینهای نرووب مواجه شده و به ترکیبی از فناوریهای چاپ در سطح جهانی تبدیل شدهاست.
در حالی که هر فرآیند چاپ مجموعه منحصر به فردی از نقاط قوت و ضعف خود را دارد، فلکسو پیشرفت چشمگیری در غلبه بر نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت خود داشته است. در نتیجه، کارهای فرآیندی با خطوط ۲۰۰ و ۲۲۵ در هر اینچ هم اکنون روی ماشینهای فلکسو نرووب چاپ میشوند، در حالی که سطوح یکدست، غنیتر و یکنواختتر از هر زمان دیگری هستند.
انواع ماشینهای چاپ نرووب
چهار طرح پایه برای ماشینهای چاپ نرووب وجود دارد:
-
سانترال ایمپرشن (سیلندر مرکزی)
-
این-لاین (خطی)
-
استک (پشتهای)
-
پلتفرم (سکو)
این ماشینها در درجه اول توسط مسیر حرکت وب و جهتگیری فضایی ایستگاههای چاپ از یکدیگر متمایز میشوند. از این تفاوت، ویژگیهای دیگری نیز نشأت میگیرد.
ماشینهای سانترال ایمپرشن
اولین ماشینهای چاپ فلکسو برای برچسب از نوع سانترال ایمپرشن بودند و این طراحی در طول سالها محبوبیت خود را حفظ کرده است. ماشینهای نرووب سانترال ایمپرشن، مانند نمونههای وایدوب، با قرارگیری تمام واحدهای چاپی حول یک سیلندر فشار مشترک مشخص میشوند (شکل بالا).
برخلاف ماشینهای وایدوب سانترال ایمپرشن، نمونههای معمول نرووب سه یا چهار رنگ هستند. با افزودن ایستگاههای ماهوارهای که روی سیلندر مرکزی قرار ندارند، میتوان به قابلیت چاپ پنج یا شش رنگ دست یافت.
ماشینهای نرووب سانترال ایمپرشن نسبتاً ارزانقیمت بوده و فضای کمی اشغال میکنند. معمولاً دارای کنترلها و ملحقات پیچیده نیستند که این امر کار با آنها را آسان و نگهداریشان را ساده میکند. این ویژگیها باعث محبوبیت این طراحی در شرکتهای کوچک و نوپا و همچنین ماشینداران بزرگتری که نیاز به ظرفیت اضافی برای کارهای سادهتر دارند، شده است. از این سبک ماشینآلات اغلب در مراکز آموزشی برای آموزش نیز استفاده میشود.
چون نوار بر روی یک سیلندر مشترک ثابت شده و در حین انتقال از ایستگاهی به ایستگاه دیگر تحت نوسانات کشش قرار نمیگیرد، ماشینهای سانترال ایمپرشن ثبت رنگ به رنگ بسیار دقیقی دارند. این ماشینها برای چاپ مواد دشوار مانند نوارها، فیلمهای بسیار کشسان و پارچه بسیار مناسب هستند.
ماشینهای معمول نرووب سانترال ایمپرشن محدوده عرض نوار ۶ اینچ (۱۵۲ میلیمتر) تا ۲۰ اینچ (۵۰۸ میلیمتر) دارند. این عرض محدود و تعداد رنگهای کم در ماشینهای معمول نرووب سانترال ایمپرشن، استفاده از آنها را در بازار بستهبندی انعطافپذیر محدود کرده است. با این حال، در پاسخ به تغییرات بازار بستهبندی انعطافپذیر و نیاز آن به تجهیزات مناسب برای تیراژهای کوتاهتر، تولیدکنندگان سنتی ماشینهای وایدوب، نسخههای باریکتر از ماشینهای سانترال ایمپرشن وایدوب خود را معرفی کردهاند. این ماشینها معمولاً شش تا هشت رنگ بوده و عرض نوار آنها ۱۶ اینچ (۴۰۶ میلیمتر) تا ۲۴ اینچ (۶۰۹ میلیمتر) است. هرچند در محدوده تعریف شده به عنوان نرووب قرار میگیرند، طراحی این ماشینها به شدت تحت تأثیر ریشه وایدوب آنهاست و خواننده برای اطلاعات بیشتر به فصل وایدوب ارجاع داده میشود.
ماشینهای این-لاین
ماشینهای این-لاین، همانطور که از نامشان پیداست، ایستگاههای چاپی دارند که به صورت افقی نسبت به یکدیگر جهتگیری شدهاند (شکل g). هر ایستگاه چاپ سیلندر فشار مخصوص به خود را دارد. این ماشینها به طور محسوسی از ماشینهای سانترال ایمپرشن بلندتر هستند، اما در عین حال همهکارهتر بوده و دسترسی اپراتور به ایستگاههای چاپ را بیشتر میکنند. بیش از ۷۵٪ از ماشینهای نرووب فروخته شده امروزی از طراحی این-لاین هستند.
ماشینهای این-لاین در محدوده کامل عرضهای نوار از ۷ اینچ (۱۷۸ میلیمتر) تا ۲۴ اینچ (۶۰۹ میلیمتر) تولید میشوند. آنها اغلب ماژولار هستند، یعنی به خریدار این امکان را میدهند که تعداد ایستگاههای چاپ مورد نیاز را مشخص کند و در صورت لزوم، در تاریخ بعدی ایستگاههایی را اضافه کند. تعداد ایستگاههای چاپ در یک ماشین این-لاین متوسط در طول سالها افزایش یافته است. امروزه شش تا هشت رنگ معمول است، اما ۱۲ رنگ یا بیشتر نیز غیرمعمول نیست. حتی در بزرگترین ماشینهای این-لاین، تلرانس ثبت معمولاً کمتر از ±۰٫۰۰۵ اینچ (۰٫۱۳ میلیمتر) در تعداد مشخصی از تکرارها است.
محدوده عرضهای نوار موجود و تعداد پوزیشنهای چاپ و تبدیل ممکن با ماشینهای سبک این-لاین، آنها را برای طیف گستردهای از کاربردها و بازارها بسیار تطبیقپذیر میسازد.
طراحی باز و قابل دسترس آنها امکان افزودن بسیاری از ملحقات را برای نیازهای تخصصی فراهم میکند. بنابراین، بیشتر ماشینهای فلکسو نرووب مورد استفاده برای کارتنهای تاشو، بستهبندی انعطافپذیر، بلیطهای لاتاری و کاربردهای کوپن، از طراحی این-لاین هستند.
در دسته ماشینهای این-لاین تنوع طراحی زیادی وجود دارد. برخی از آنها کنسولی هستند (یعنی بدون قاب در سمت اپراتور ماشین)، در حالی که برخی دیگر کاملاً قاببندی شدهاند. تمام ماشینهای این-لاین باید نوار را از یک ایستگاه یا ماژول به ایستگاه دیگر منتقل کنند. با این حال، مسیر نوار برای انجام این کار ممکن است بسته به موقعیت خشککنهای بین ایستگاهی به شدت متفاوت باشد. به همین ترتیب، سطح و پیچیدگی کنترلهای ماشین از عملکردهای مکانیکی دستی پایه تا ماشینهای تقریباً کاملاً خودکار متغیر است.